Добър ретуш – комплимент за всяка снимка

За ретуша с Photoshop vs. Lightroom и още нещо…

Из блога на нашия преподавател Георги Колов

Ретушът или постобработката са често явление в дигиталната фотография. Много от фотографите сами обработват кадрите си. Изключение обаче не правят и такива, които предпочитат да не се ангажират с това. Те често прибягват до услугите на хора, които са се специализирали в конкретен или в по-обширен тип ретуш или постобработка.

retushИзглаждане на кожа, премахване на килограми, избелване на зъби и още много нехирургически операции могат и се извършват на голяма част от съвременните снимки. Крайната цел почти винаги е една – най-доброто представяне на заснетото.
Като постобработчик една от най-важните ми задачи е комуникацията с клиента, фотографа или артдиректора. Това прави възможно резултатът и поставената задача да са максимално близо. Всеки човек има своята индивидуалност и вкус относно музиката, киното … фотографията. Ето защо за мен винаги е предизвикателство, когато започвам нов проект. Така работата не се превръща в рутина, а по-скоро в разнообразие.
Видовете ретуш са почти толкова, колкото и нагласите на хората за естетика. Понякога той  е почти незабележим, а понякога дори натрапчив.retush2

“Не може ли да се пипне на Photoshop?” За съжаление не винаги, но в повече от случаите може! Софтуерът на фирмата Adobe е доказал се като универсален и мощен, което допринася за нагласите на хората, че всичко е възможно. Използването на Photoshop в комбинация с Lightroom води обезателно до по-ефективна продуктивност, което за съжаление не изключва прекарването на десетки часове пред компютъра.
Въпреки това постобработката е един от любимите ми етапи в дигиталната фотография. Извършена добре, тя е съществена поради факта, че в нея кадрите могат да добият пълният си блясък.

Още за нашия преподавател по Photoshop и Lightroom тук