Как да снимаме пеперуди?

Текст Мариана Василева
Снимки Петър Чолаков и Мариана Василева
Във връзка с изложбата, която организираме в подкрепа на “пеперудените” деца, решихме да ви дадем няколко съвета за това как да уловите красотата на “летящите цветя”- пеперудите. Това изобщо не е лесна задача, но следвайки нашите стратегии, гарантираме, че ще направите снимки, с които да се гордеете.
С какво да снимаме?
Copy of PEP_0099
Пеперудите са малки създания и са прекрасен обект за снимане, за да заснемете цялата им красота, така че детайлите да изпъкват, на първо място трябва да имате подходящо фотографско оборудване –  макрообектив, който да може да фокусира наблизо или варио обектив с макрорежим. Разбира се, ако не разполагате с подобни има и по-евтини варианти: макроекстендери или увеличителни филтри. Ако фотоапаратът ви е с вграден обектив, снимайте в макро режим. Използвайте широко отворена бленда (f/2.8-f/5.6), за да получите красив фон. Скоростта на затвора трябва да е бърза 1/250 или повече. Въпреки че, пеперудите се реят приятно във въздуха те често размърдват крилата си и трябва да сте бързи, за да избегнете размазани снимки. ISO- то трябва да е възможно най-ниско, в зависимост от светлинните условия. Използването на светкавица не е задължително, но може да бъде полезно като запълваща светлина и намаляване на контрастните сенки или ако снимате срещу слънцето. Използвайте дифузер, за да смекчите светлината от светкавицата и я насочете към земята, за да изглежда по-естествено. Имайте предвид, че снимки, заснети със светкавица често дават като резултат тъмен фон. Изберете правилният режим на фокусиране: ако пеперудата се движи, изберете режим Continuous focus. Ако кадрирате в момент, когато тя се храни и е в покой, изберете One shot focus.
Къде да снимаме?Peperudi
Разбира се, сред природата, някои от по-често срещаните видове можем да срещнем дори и в предблоковите пространства, градинките  и полянките. Пеперудите се привличат от ярките цветове и нектари на цветята и билките. Запомнете, че те не кацат само за да се нахранят, а също така оставят своите яйца по цветята. Пеперудите имат териториално поведение и често се завръщат по цветовете, от които са се хранили. Имайте търпение и изчакайте кадърът да дойде при вас.
Кога да снимаме?
Съобразете се с времето, снимането в ранните часове и привечер е най-лесно, тогава температурите са по-ниски и пеперудите не са толкова активни. Ярката слънчева светлина ще даде прекрасни цветове, но ако снимате през деня трябва да бъдете внимателни и да подберете подходящия ъгъл, така че изображението да е без сенки и да не изглежда плоско.
Как да снимаме?
След като сте избрали мястото, дайте си малко време и изследвайте поведението на насекомите, установете кои цветове предпочитат и се опитайте да набележите моментите, в които са в покой и са удобни за заснемане. Изберете ъгъла на снимане, като имайте предвид светлината и фона. Шарените пеперуди изпъкват на едноцветен фон, избягвайте сходни цветове и се стремете към контраст между обекта и фона. Позиционирайте се между пеперудата и слънцето, ако светлината идва или странично, ще загубите яснотата в детайлите на украската й. Вижте къде пада сянката и съобразете кадъра с това, насекомите могат да се уплашат от нея и да излетят от кадъра ви. Бъдете търпеливи, не се опитвайте да “преследвате” пеперудите, това в повечето случаи няма да доведе до добър резултат и ще изпуснете сполучливите кадри.
 Copy of PEP_0152
Как да композираме?
Красивата симетричност на пеперудите позволява центрирана композиция, но всякакви експерименти са позволени. Избягвайте разсейващ фон. Снижете се на нивото, на което е насекомото и фокусирайте  на очите. Не е задължително да включвате в кадъра цялата пеперуда, ако обективът позволява близко фокусиране, експериментирайте с екстремно близки кадри с фокус върху определени детайли.
Peperudi
Като заключение, заснемането  на пеперуди е доста труден процес, но кадрите наистина си заслужават, както и каузата, за която ще снимаме всички. Очакваме вашите снимки, желаем ви успех и на фокус!

Не се притеснявай да споделиш мнението си с нас

Your email address will not be published. Required fields are marked *