ТОП 7 НА НАЙ-ФОТОГЕНИЧНИТЕ МЕСТА В ЕВРОПА

Ех, надяваме се някой ден  да напишем статия със заглавие „Топ 7 на най-фотогеничните места в СВЕТА“, защото това ще означава, че се посетили достатъчно много фотогeнични места по света. Засега обаче се ограничаваме само с Европа, но и това не е малко. Не се оплакваме.  Местата, които класираме са все кътчета, които сме посетили именно с фотографска цел. Заснели сме ги в най-добрата им светлина. В класацията сме поставили и места, които още не сме посетили, но тази грешка ще бъде поправена съвсем скоро, а междувременно сме ги проучили фотографски много подробно.

Фотогенично място? WTF.

Местата са като хората, имат си свой чар. Някои камерата просто ги обича. Фотогеничните места притежават необичайна светлина, фотографска светлина, необичайна красота, забележителни форми, които през обектива изглеждат дори по-красиви отколкото са на живо. Ето това е фотогеничното място.

А, ето и класацията:

Фотопленер в Лансароте

Фотопленер в Лансароте, Photo credit by Petar Cholakov

 1. ЛАНСАРОТЕ, КАНАРСКИ ОСТРОВИ. Няма как на първо място да не поставим Ласароте. Един малко известен остров от Канарските, но пък забележителен. Горди сме, че сме от малкото българи, посещавали този остров и единствените отишли там с цел да го заснемат и да го покажат пред света в целия му блясък. Лансароте е островът на лунните пейзажи. Гледките са сравни с тези на Луната и не се шегуваме. А светлина, о, светлината. Там тя е повече от подходяща за фотография. Не е необходимо да чакаш изгреви или залези. Облаците са ниски и хвърлят прекрасни отблясъци. Снимките стават „спиращи дъха“ по всяко време на денонощието. Просто трябва да си избереш добър ракурс. И все пак най-подходящото време от годината е февруари заради умерените температури и прекрасната зеленина, поникнала из под вулканичната гарваново черна почва. Есента също е подходящ сезон, когато лозята зреята. Лозята, които приличат на кратери, издълбани и оформени от летящи чинии. Нещо като загадъчните житни кръгове. Безспорно най-впечатляващото кътче на Лансароте е огнената планина Тиманфая. Тя е пустиня обляна в цветове. Не сте виждали такова нещо. Пустошт в червено, черно, зелено, кафяво.

  ФОТОГРАФСКА ЕКСПЕДИЦИЯ "СЕВЕРНО СИЯНИЕ". ПРОЧЕТЕТЕ ФОТОПИС ЗА НЕГО ТУК

  Фотографска експедиция Северно сияние, Трьомсо Норвегия. Photo credt by Danian Hadjiivanov

 1. ТРЬОМСО, НОРВЕГИЯ. Град Трьомсо в Норвегия заема второто място не само, защото там можеш да снимаш Северното сияние. То може да бъде видяно и заснето на много други места в Европа – Исландия, Финландия, Шотландия и пр. Трьомсо просто е благословен от Бога в това отношение. Именно тук Сиянието може да бъде видяно почти всяка вечер от октомври до март при чисто небе. Тук то не е рядко явление. Също така, когато говорим за фотография, снимане на небе, дори със сияние, не е голямо творческо постижение. В Трьомсо хубавото е, че в снимката можеш да добавиш хубав преден или заден план с причудливи къщички и заснежени върхове. Можеш да пробваш отражения в няколко красиви езера, които заобикалят града. Щастливи сме, че открихме това място и че сме първите българи, които организират фотографска експедиция на лов за Северно сияние в Трьомсо. Догодина пак сме там.GPA7427-1024x682Фотопленер в “Дълбините на рая”, Санторини, Гърция. Photo credit by Petar Cholakov
 1. ОСТРОВ САНТОРИНИ, ГЪРЦИЯ. Санторини заема почетното трето място в нашата класация, заради невероятната светлина и може би най-красивите в света залези. Цветовете там са нереални – синьото, жълтото, бялото, оранжевото имат повече от 50 нюанса. Безспорно от Санторини ще видите повече вечерни и нощни пейзажи, защото именно тогава се разкрива цялата фотогеничност на острова. Най-трудното в заснемането на острова е намирането на подходящ ракурс. Ние бяхме две поредни години там и вече имаме богат арсенал от интересни ракурси.

  Orcia Valley (Val D´orcia). Farmhouse called ´Il Belvedere´ near Pienza. Tuscany. Italy.

  Orcia Valley (Val D´orcia). Farmhouse called ´Il Belvedere´ near Pienza. Tuscany. Italy. Photo credit by Angelo Cavalli, Getty Images. 

 1. ТОСКАНА, ИТАЛИЯ. Кой не е чувал за нея?! Прекрасната местност Тоскана в Италия. Популярна с причудливи, загадъчни мъгли, тучни пасища, китни малки селца, ярки цветове и пейзажи в стил Ансел Адамс (бащата на пейзажа от сдружение f64). Безспорно наслада за обектива. Тайната на добрите пейзажи в Тоскана се крие в подходящото време – а то е именно есента след септември. Тогава цветовете са най-ярки и разнообразни, а мъглите – стелещите из местността и респективно в снимката ви. Ние ще там в края на октомври, за да запечатаме тази красота.4943_smallPhoto credit by Orvar Thorgeirsson
 1. СКАФТАФЕЛ, ИСЛАНДИЯ. Пещерата на глетчера Svínafellsjökull в Skaftafell, Исландия е истинска приказка. Вековен лед слиза по склоновете на Öræfajökull и когато въздухът е притиснат от леда той се превръща в този магически син кристал. За съжаление той може да се види само при определени обстоятелства. През зимата, след дълги периоди на дъжд, когато повърхностния слой на ледника е бил отмит. Пещерата се намира на ръба на ледника, където той влиза в лагуната. Достъпна е през 22-метров вход. Едно кътче, което плаче за фотографска експедиция.  beautiful_lscape_on_the_isle_of_skyePhoto credit by Michael Breitung Photography
 1. ISLE OF SKYE, ШОТЛАНДИЯ. Островът е в топ 5 на най-красивите за снимане места в света. И предпочината арена на редица фантастични сериали като Game of Thrones. Известен е с природните си феномени: Coral Beach, Fairy Pools, Old Man of Storr, Eliean Donan Castle, Kilt Rock, куп езера, които се намират на острова и приказно-загадъчни мъгли. Ние ще сме там в края на юни, като програмата е свободна, изпълнена с много снимачни часове.28393.w625Photo credit by unknown
 1. ФАРЬОРСКИТЕ ОСТРОВИ, ДАНИЯ. Фарьорските острови притежават специфичното очарование. Пейзажът е незабравим. В скалистите носове се разбиват бясно вълни, от пустинни хълмове бушуват водопади, а върховете са заснежени. Ливадите са покрити с големи бели и жълти петна там, където  стада овце бродят из разцъфналите диви цветя. Малки китни селца са пръснати безразборно. Тук са забележителните къщички с покриви, по които расте трева. Най-подходящият сезон да се посетят забулените в загадъчна мъгла острови е лятото, когато дните са дълги, а времето – меко и приятно. Още едно място, което ще залегне в програмата ни от фотографски експедиции.

Не се притеснявай да споделиш мнението си с нас

Your email address will not be published. Required fields are marked *