ФОТОГРАФСКА ЕКСПЕДИЦИЯ „СЕВЕРНО СИЯНИЕ“

Или как се организира  експедиция в преследване на природен феномен, въоржени само фотоапарати

DDH_8852

Няма да преувелича, ако кажа, че една от нашите над 300 фотографски мечти се сбъдна.

Няма да преувелича, ако каже че ние сме първата българска организация, която успява да организира група фотографи да летят заедно, за да снимат заедно Северното сияние. (от 13 до 20 февруари в Трьомсо, Норвегия).

Няма да преувелича, ако кажа, че се готвим за този момент повече от 3 години.

Няма да преувелича, ако кажа, че повече от 3 години търсим подходящите партньори за това начинание. Защото Северното сияние не е шега работа. И най-накрая ги намерихме в лицето на Дамян Хаджииванов (Light Captured), на тур агенцията Penguin Travel, и на страхотните Olympus Bulgaria, благодарение на които това невероятно изживяване стана възможно. Всъщност с Дамян се познаваме от има-няма 4 години. Той беше наш ученик (един от най-талантливите) и един от най-верните ни последователи по света и у нас (участваше в почти всеки наш пленер). Добрите идеи обаче имаха нужда от време, за да узреят. Olympus Bulgaria ни подкрепиха с последен модел техника, за което сме безкрайно благодарни.

DDH_8886

Така след 3 години търсене, най-накрая се намерихме под шапката на f8 Travel Photography, под която най-напред застанахме аз (Елена Петкова), Петър Чолаков (преподавател и гид на всичките ни фотопленери) и Дамян Хаджииванов, но скоро се превърна в организация от съмишленици от цял свят – любители и професионални фотографи, които обожават да пътуват и да… снимат в компания. И като казвам от „цял свят“, не се шегувам. Вече в редиците на групата ни във Facebook имаме представители от Испания, Австралия, Германия, Русия, САЩ, Великобритания, Канада. Чакаме още такива, от още по-далечни кътчета на света.

DDH_8881

…………

И стигнахме до организацията и реализацията на дълго чаканото фото пътуване.

„Не, няма да сме китайски туристи“, казахме си веднага.

Ще бъде истински фотопленер! Може да е трудно, но трябва да е истинско!

Затова решихме – не искаме гид (освен ако не е професионален фотограф Aurora Chaser), категорично отказахме всеки предложен ни от агенцията екскурзовод. Защо? Защото ние не сме туристи, ние сме фотографи и като такива не отиваме там да задоволим зрителните си сетива, а творческите. На нас ни трябва време – 5,6,7,8 часа в суетене на едно място за най-добрия възможен кадър. Един екскурзовод, свикнал да препуска през забележителностите, не би могъл да понесе това „мъчение“.  И още…, за да достигнем бързо и безпроблемно до най-добрите гледни точки и в подходящото за снимки време, трябва да сме мобилни. Но… не трябва да зависим от шофьори, не трябва да зависим от никой, който не снима и само би ни припирал да „натискаме спусъка“ по-бързо. Затова избрахме коли под наем, които шофирахме сами. Много изтощително и отговорно, но творчеството изисква жертви… мобилност и независимост.

DDH_8895

Без гид и без шофьор – задачата става сложна. Налагаше се сами  да проучим много внимателно и от няколко различни източника кои са най-добрите гледни точки за снимане на Северното сияние в Трьомсо, по кое време и къде да отидем да снимане. Как са пътищата там, връзките и прочие. Как да се екипираме и подготвим. Използвахме приложения, Интернет източници (няколко), виртуални карти, прогнози, познати и приятели на място. Всичко това ни отне повече от половин година. И точно, когато изпаднахме в леко отчаяние колко бавно и трудно върви организацията, Lucky us – нашите приятели и партньори от Испания Objectivo Valencia съобщиха, че правят фотографско пътуване за испанска група фотографи почти по същото време като нас. Уговорихме се с тях да се видим и да снимаме една вечер заедно  двете групи – испанската и българската. Те ни помогнаха много с локациите за снимки, с препоръките и съветите, които ни дадоха. Все пак са ветерани в областта – снимали са Сиянието сияние в Трьомсо няколко поредни години. За съжаление поради нелеп инцидент с тяхната група, вечерта на българо-испанската фотографска среща не можа да се осъществи. Слава Богу всички са добре и догодина ще опитаме отново да снимаме заедно.

Обучението…

DDH_8839

За нас пленерите не са просто разходки с фотоапарати в ръка. Ние държим всеки да се върне от подобно пътешествие с куп нови знания. Затова залагаме много на обучението на терен, по време на самите снимки. За това също е необходимо време и е още една причина да избягваме екскурзоводи, гидове, шофьори  и всеки, който би ограбил това време за знания, творчеството и изживявания

А какво се случи на самата фото експедиция в преследване на Северното сияние.. прочетете в пътеписа на очевидеца с обектив – Дамян.

Photos by Damian Hadjiivanov, f8 Travel Photography

 

 

Не се притеснявай да споделиш мнението си с нас

Your email address will not be published. Required fields are marked *