Фотопленерът – силата на колективното снимане

Снимки: Петър Чолаков

В тази статия няма да ви разказвам как се снима нещо, а къде и с кого да отидете да снимате и защо това ще подобри снимките ви.

Когато сте обградени от хора, които споделят страстта ви и суетенето около една снимка с часове не ги дразни, а дори ги вдъхновява, изживяването е съвсем различно. Времето лети, а снимките ви стават все по-добри. Фотопленерът е невероятно емоционално и много фотографско изживяване за всеки фотограф.

Фотопленерът не е просто пътуване, той е пътешествие с конкретна цел – да се върнем с вдъхновяващи снимки. За да са вдъхновяващи снимките ни обаче, трябва да бъдем вдъхновени самите ние. Най-добро средство за това е подходящото място.

Не всяко място става за провеждане на фотопленер. Мястото трябва да бъде фотографско. Последното такова, на което бях, е местността Белинташ, която се намира близо до Асеновград и Кръстова гора. Казват, че то е магическо.

Не вярвах в това, докато не отидох. Там светът наистина е различен. Гледките са спиращи дъха. Силно нагърченият релеф позволява на фотографа да разгърне фантазията и уменията си. Мястото създава подходящи условия за обемен рисунък на светлината в снимката. Там можеш да видиш снопове слънчева светлина, които се спускат от небето, сякаш се случва просветление. Природата също така е доста богата на обекти и гледки за снимаме.

Могат да се направят както красиви панорами с много планове, така и снимки на детайли и доста сполучливо макро. За хубавото макро също допринася доброто естествено осветление на местността.

Няколко кратки съвета за постигането на ефекта “Уау” в пейзажите по време на фотопленер:

По време на фотопленерите имате невероятната възможност да направите страхотни, тип HDR, но естествени пейзажи само като спазвате няколко простички правила:

1. Станете рано преди изгрев слънце. Тогава въздухът е кристално чист и изображението ви също ще бъде кристално.

2. Експериментирайте със светлината и цветната температура. На Белинташ, както и в други планински местности, бихте могли да направите шарени и пъстроцветни снимки само като използвате силния контраст между сенчестите и осветените от слънцето места.

3. Може да направите и красиви потрети като използвате природните дадености за фон. За целта отново трябва да дебнете тъмните часове на деня – преди изгрев или след залез. Използвайте светкавицата на някой от другите фотографи, за да осветите модела си така, сякаш се намира в студио.

За да бъдеш вдъхновен, освен мястото, важно условие са и хората. Затова на фотопленерите ходят истински фото фенове. Целта им не е само да направят снимки за себе си, но и да обменят опит, да  научат нещо от другите, взаимно да коментират силните и слабите страни на снимките си.

Фотопленерът е и вид обучение, споделяне на опит. Най-важното е, че фотопленерът действа като мощна сплотяваща сила – на колективното снимане.

Не се притеснявай да споделиш мнението си с нас

Your email address will not be published. Required fields are marked *