Фотопленер: Пещерата на снимките

Няма нищо по-хубаво от това близо 30 души, запалени по фотографията, да се съберат заедно, да пътуват и да снимат, необезпокоявани от други, които не споделят страстта им към фотографията. Това е нашето разбиране  за фотопленер. Защото фотопленерът не е просто пътуване с фотоапарат в ръка (тази форма е по-известна като “китайски турист”). Фотографите определено не са китайски туристи, защото не харесват традиционните и популярни туристически дестинации. Влече ги дивото, красивото и непознатото. И тук не говорим само за природа.

Та, да се върнем на фотопленерите. Най-хубавото в тях е, че самотното занимание фотография се превръща в споделена самота с хора на твоята вълна.  Винаги научаваш нещо ново, ако не ти се получават снимките има кого да попиташ за съвет. Така кадрите ти стават все по-хубави след всеки пленер. Или поне на нашите фотопленери е така.

Само преди месец направихме фотопленер с около 30 от нашите ученици до Проходната пещера – магическо място! Не случайно много филми, видео клипове и фотосесии са снимани там. Мястото е много фотогенично при всякакви метеорологични условия. Светлината се пречупва по един особено интересен начин там, което винаги прави снимките сполучливи. През процепите наречени “Очите на Бога”  падат снопове светлина, които сякаш наистина превръщат тези процепи в очи и като че ли Богът те наблюдава през тях.

След това прескочихме и до Гложенския манастир, където подготвени да снимаме пейзажи, се оказа че ни чакат по-интересни кадри. Натъкнахме се на доста колоритна ромска сватба. Младоженците се почустваха като холивудски звезди, когато ги наобиколиха около 30-тина души с големи фотоапарати. Репортажът определено си заслужаваше. Кога друг път ще ти се отдаде възможност да снимаш младоженец с надпис “Версаче” на гърба или пък булка с нещо като ангелски крила на гърба.

Но….Как си прекараме по време на фотопленер до Проходната пещера и какво снимахме? Снимките говорят сами за себе си.