6 причини да пътуваш с фотографи

DDH_8886Фотографите са щури хора, както повечето от вас може би знаят. Те са типичните  „арт-кукувици“, с които е истинско приключение да пътуваш.  С тях можеш да се изгубиш на някой чуден остров, но накрая винаги ще се намериш и то ще намериш една по-красива и обогатена твоя версия. С тях е страшно забавно да пътуваш. Шегите и закачките не спирта. Но наред със забавленията от тези хора можеш да научиш толкова много неща за светлината, композицията, фотографията, изкуството, местата по света, релефа на земята, влагата на въздуха и особеностите на живота, че дните прекарани с тях ти се струват като най-хубавото нещо, което ти се е случвало, ever.

Това беше и причината ние от Great Photo Art да започнем да се занимаваме с фотографски пътуванията преди около 3 години. Организирахме десетки пътувания с фотографи в България, Гърция, Турция, Куба, Испания, Италия и Швейцария, Норвегия, където имахме късмета и привилегията да снимаме Северното сияние. Пътувахме с фотографи два пъти до един от най-красивите острови – Санторини, а последната ни перла е островът на лунните пейзажи Лансароте.

А ние нека продължим с добрите причини да пътуваш с фотографи.

  1. Забавлението е повече от гарантирано.

Фотографите са хора, за които смехът е като портрет при перфектна светлина – екстаз. Затова по време на фотографските пътувания усмивките не слизат от лицата на хората.

italy

  1. Придобиват се много нови знания и умения по фотография. Tailor-made masterclass

Всяко фотографско пътуване е съпътствано от лекции и практически упражнения на терен с професионални фотографи. И както казахме по-горе, фотографите са цяла вселена от  знания за светлина, композиция, техника, изкуство, живот… Със сигурност от едно фотографско пътуване човек се прибира вкъщи обогатен със стотици нови знания. Освен това знанията не се натрапват. Всеки получава толкова колкото иска. Пита каквото го интересува и получава персоналното внимание на професионалиста. Някои предпочитат да снимат на посоки, други искат критика  от професионалиста… всичко е индивидуално и позволено.

italy1

  1. Маршрутите са фотографски

Не всяко място е подходящо за фотографско пътуване. Необходимо е да има определени условия. Затова мястото, където ще отидете с фотографите със сигурност ще е необикновено красиво, фотогенично и определено НЕтуристическо. Няма да има тълпи от хора. Ще се движите по собствена програма. Никой няма да ви кара да бързате и да препускате. Времето ще бъде ваше. Ще можете да отидете до определени места в подходящото за снимки време – изгрев или залез, а по време на големия пек ще можете да си почивате.

Фотопленер в Лансароте

Фотопленер в Лансароте

  1. Потапяне в местната култура

Пътуването с фотографи дава възможност по-пълноценно потапяне в местната култура. Особено при снимането на хора, сливането с местните е много важно. Ето защо фотографското пътуване позволява именно това духовно и емоционално потапяне в местната култура.

  1. Гъвкава програма

Строгата програма при фотографските пътувания е само препоръчителна. Тя винаги може да се променя в движение, когато изникне нещо интересно за снимане. Нищо не е задължително и нищо не изисква бързане. Можете „да се суетите“ около снимката си колкото пожелаете. В крайна сметка целта на пътуването, оправдава средствата, а именно да се върнете със спиращи дъха снимки.

santorini

  1. В компанията на хора с еднакви интереси

Рискът да се чувствате като извънземен сред себеподобни е сведена до минимум. Именно в това е магията на фотографските пътувания. Всички участници споделят една и съща страст – фотографията. Следователно възможността да създадете нови приятелства със себеподобни, хора като вас, които ви разбират и подкрепят, е голяма. С всеки ще си „намерите приказката“.

  1. Лично, луксозно пътуване…

Упс, май казахме само 6 причини. Е, има още много, но може би следващия път. И тези са достатъчно силни и добри.

Фотографиите са на Петър Чолаков и Дамян Хаджииванов

Не се притеснявай да споделиш мнението си с нас

Your email address will not be published. Required fields are marked *