Фотопленер: В дълбините на рая! Санторини

Казват, че остров Санторини, който между другото се намира в Гърция, а не в Италия, е райско място. Вярно е!
Казват, че Санторини е остров, който те кара се чувстваш свободен и вдъхновен – вярно е! Казват, че най-хубавият град в Санторини е Ия. Вярно е! Като фотограф, посетил Санторини с единствената цел да снима до припадък по време на фотопленер, мога да кажа, че всичко, което казват хората за този остров е напълно вярно. С изключение на някои дребни факти. Ще ги споделя с вас, защото знам колко е важно за всеки фотограф да познава добре мястото, на което отива да снима.

И така… неверните неща (според мен):
1. Островът има хубава и грозна част. За хубава част се счита  западната, където се намира Ия, а за грозна – източната, с плажовете. Не е вярно. Всички части на острова са хубави и във всяко кътче има милиони неща, които си заслужават да бъдат заснети.
2. Ако не се настаниш в хотел в западната част на Санторини, си преценкан. Въобще не е вярно. Аз и групата фотографи, която водих на фотопленер, бяхме настанени в чудно красив и уютен хотел в източната част на острова и беше страхотно. За мен това е много по-добрият вариант поради няколко причини. Тази част на острова е по-тиха и спокойна. В Ия денонощно се изсипват тълпи от хора. Улиците са малки, много тесни, хотелите също са малки, а шумът е голям и постоянен, като във всеки оживен морски курорт. Туристите буквално надникват в стаята ти докато си почиваш. В Ия можеш да снимаш чудни залези, но не и изгреви. Изгревите са от западната страна на острова,  под или над прозорците ви, ако сте настанени на хотел там. И не на последно място, хотелите в западната част на острова са доста по-евтини от тези в източната.  Така че, е много по-добре да спите спокойно нощем в западната част на острова и да пътувате до източната, за да снимате. Разстоянията на острова са малки и градския транспорт върши чудесна работа. Той е евтин и удобен. Последният автобус тръгва от столицата Фира в полунощ.
3. Заслужава си да снимаш само в Ия и Фира. Хич не е вярно. Докато бяхме там открихме и други градчета, които са изключително благодатни за снимки. Например Пиргос – най-високата точка на острова, откъдето се открива страхотна панорамна гледка към целия Санторини, към Фира и Ия. Селището е бедно, но пък там можете да направите чудесни социални фотографии. Изгревите от Пиргос са покъртителни. Другото градче, което препоръчвам е Имеровигли – кварталът на богатите. Пълна противоположност на Пиргос, Имеровигли е градче, пращящо от луксозни 5-звездни къщички в гръцко-средиземноморски стил с басейни, които сякаш се вливат в морето. Там ще ви се получи архитектурната фотография. Има и много красиви детайли, които плачат да бъдат заснети.

Препоръчвам ви да посетите и Червения плаж, откъдето можете да си хванете корабче до Периса – мястото с най-хубавите плажове в Санторини. Като цяло плажовете не са нищо особено. Не могат да се мерят с нашенските. Пясъкът е черен и доста по-едър от нашия.

Включете се, ако имате възможност и в екскурзиите до вулкана, които се предлагат. Самият вулкан не е впечатляващ, но пък в тази екскурзия е включено пътуване с кораб до съседен остров, където можете да снимате подводния свят. Определено има какво да се снима и под водата – красиви рибки, октоподи, дори. За целта, разбира се, ви трябва подводен калъф или специален подводен фотоапарат като Olympus Tough, например. Ние снимахме с Olympus Tough и се получиха страхотни снимки.

От фотопленера  в Санторини се върнахме с толкова много положителни емоции и спиращи дъха снимки, че определено ще направим още един фотопленер там догодина! Санторини, дръж се! Фотографи от България пак ще те снимат на следващия фотопленер.

Петър Чолаков

P.S. А, сега вижте и снимките….